Een carport, overkapping of tuinhuisje zijn natuurlijk kant-en-klaar te bestellen; waarom zou je er dan voor kiezen om zélf aan de slag te gaan? Wat let je om? Echte doe-het-zelvers weten wel waarom: zelf bouwen betekent betere kwaliteit houtwerk en wensen op maat kunnen realiseren. Voorwaarde is natuurlijk dat je niet alleen handig bent, maar ook de juiste gereedschappen in huis hebt en kunt omgaan met een zaagmachine. Daarbij komt dat je ook het juiste plaatmateriaal zult moeten bestellen. Waar let je op?

Aan de slag met hout

Zoals gezegd is zelf bouwen zeer interessant; je zoekt zelf de materialen uit en bent niet afhankelijk van de geleverde kwaliteit in het geval van een bouwpakket. Een ander groot voordeel is dat jij je bouwwerk volledig naar eigen inzicht kunt bouwen en maten kunt hanteren die wellicht niet standaard verkrijgbaar zijn. Bij een groothandel in hout kun je verreweg de beste bouwmaterialen uitzoeken, aangezien het assortiment zeer specialistisch is, van hoogwaardige kwaliteit is en aanzienlijk uitgebreider is dan bij een bouwmarkt. Het ontwikkelen van plannen begint dus bij de houtgroothandel, waar je vele soorten materialen treft.

Plaatmateriaal

Plaatmateriaal is voor vele toepassingen te gebruiken, zoals het creëren van een onderdak. Met plaatmateriaal creëer je oppervlaktes; of het nu een dak betreft, wanden, deuren of overige toepassingen. Plaatmateriaal is in vele uitvoeringen verkrijgbaar, van multiplex tot spaanplaat, betonplex, brandwerend, of de populaire OSB platen. Betonplex is een bijzonder geliefd materiaal wat geschikt is voor buiten. Doordat het in verschillende standaard kleuren verkrijgbaar is, is het schilderen in een andere kleur eigenlijk overbodig. Dankzij de bewerking met beton gaat dit plaatmateriaal jarenlang mee.

Gevelbekleding

Gevelbekleding kan nodig zijn voor de afwerking van een tuinhuisje. Er bestaat een ruime keuze uit natuurlijke houtsoorten, maar ook uit bewerkte houtsoorten die vochtwerend zijn en een harde toplaag kennen. Zo zijn massieve Trespa platen ideaal geschikt voor buitengebruik. Dit plaatmateriaal is eveneens in een scala van kleuren verkrijgbaar en afmetingen.

Balken

Balken vormen het fundament van het bouwwerk. Maak een goede berekening van hetgeen de balken zullen dragen en welk te belasten gewicht zij kunnen dragen. Houten balken zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar, zo ook speciaal voor buiten geschikt hout. Meestal wordt er gekozen voor vurenhout of Douglas hout. Vurenhout is niet perse geschikt voor buitengebruik - mits het behandeld wordt.

Bestellen?

Wie hout nodig heeft voor een bouwproject kan direct bij de houtgroothandel online bestellen. Het voordeel hiervan is zowel het gemak, maar ook het zeer ruime aanbod. Zelf hout vervoeren lukt daarbij lang niet altijd, gezien de omvang en het gewicht. Ook voor bouwmaterialen geldt dus: bestel online voor het beste assortiment.