Een blokhut biedt enorm veel voordelen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je over voldoende plek beschikt in de tuin. Populaire blokhutten kennen meestal een veranda, zo kun je ongeacht het weer heerlijk buiten vertoeven en er bijvoorbeeld een buitenkeuken plaatsen. De tuin en het buitenleven worden steeds meer betrokken bij de vaste woning, een blokhut biedt dan ook vele mogelijkheden. 

Waar de een kiest voor een eigen recreatie blokhut van bescheiden afmeting, kiest de ander voor een verhuur blokhut in de eigen tuin. De mogelijkheden tot verhuur zijn immers eindeloos, je kunt een eigen bed & breakfast starten op deze wijze, of verhuren via AirBnb. Ook kan de blokhut je werkplek vormen of praktijk - afgescheiden van het woonhuis, of kan je volwassen kind er zijn woonplekje vinden, zodat hij of zij semi-zelfstandig kan wonen (tiny weliswaar).

Wanneer er dergelijk gebruik plaatsvindt in de blokhut zal de blokhut aan verschillende standaarden dienen te voldoen, zoals het kunnen gebruik maken van warm water. Hoe zorg je voor warmwater toevoer? Wordt het een elektrische geiser of een boiler? In dit artikel kijken we naar de specifieke kenmerken en mogelijkheden.

Voorzieningen in de blokhut

Zodra een blokhut geschikt moet zijn als woonblokhut, of werkblokhut kun je het beste kiezen voor een dubbelwandige blokhut. De investering is fors, omdat deze blokhut zo is ingericht dat er overnacht kan worden, of dat deze als werkplek kan dienen. Het moet dus een goed geisoleerde blokhut zijn. Voorzieningen zijn eveneens belangrijk, zoals een toilet, warm water en verwarming. Een eenvoudige blokhut is te verwarmen met bijvoorbeeld een airco-warmtepomp. In de zomer koelt hij en in de winter verwarmt hij. Kleine ruimtes kunnen snel worden opgewarmd. De aanschaf is relatief voordelig (ca 1500 euro). Een extra kamertje, waarin alleen geslapen wordt, kan verwarmd worden met een straalkachel. Natuurlijk moeten er leidingen en afvoer aangelegd worden voor het toilet bijvoorbeeld en voor het warme water.

Warmwater toevoer in blokhut

In een blokhut plaats je geen CV installatie doorgaans, dit betekent een te forse investering. Om toch over warm water te beschikken kies je een boiler, dan wel een elektrische geiser voor de blokhut. Maar van welke criteria laat je de keuze afhangen voor een boiler of elektrische geiser? 

Kenmerken elektrische geiser

  • De elektrische geiser werkt via elektriciteit, hierdoor is er geen voorraad tank aan water nodig en verwarmt hij het water alleen wanneer het gebruikt wordt
  • Er is dus altijd warm water beschikbaar, zodat je ongelimiteerd warm water kunt gebruiken en de voorraad niet opraakt
  • Bij plaatsing van zonnepanelen op het dak, kan de geiser ook nog eens op eigen stroom werken

Kenmerken boiler

  • Boilers kennen een reservoir met warm water
  • Zodra het water in de boiler opraakt is er tijdelijk geen beschikking over warm water
  • Het water in het reservoir wordt automatisch door de boiler op een specifieke temperatuur gehouden
  • Dit betekent dat de boiler gedurende de dag telkens elektriciteit gebruikt om het water tussentijds op de juiste temperatuur te houden

Wat kies ik?

De meest economische beslissing voor het gebruik van warm watertoevoer in een blokhut is de elektrische geiser. Deze gebruikt immers alleen stroom bij direct afname van warm water én het warme water raakt nooit op.