Wanneer u een plant wilt die winterhard is, geschikt om aan te planten als haag en er altijd mooie en verzorgd uitziet is de Ilex crenata heel geschikt. Deze doorstaat strenge winters en kan op iedere gewenste standplaats staan. Of u nu een tuin op het zuiden hebt of ééntje die volledig in de schaduw ligt, de Ilex doet het overal even goed. De groene, fijne blaadjes geven de Ilex crenata iets formeels waardoor u altijd kunt genieten van een mooie haag. Het enige wat aan u wordt gevraagd is om de Ilex crenata goed te verzorgen. Door het jaarlijks twee maal te snoeien komt u al een heel eind. Hiervoor zijn het voorjaar en einde van de zomerperiode heel geschikt.

Snoeien van de Ilex crenata

Wanneer u de Ilex crenata haag gaat snoeien kunt u dat het beste doen op een bewolkte, niet al te warme dag. De kans dat de blaadjes brandschade oplopen en bruin worden beperkt u hiermee tot een minimum. Zorg verder voor een scherpe snoeischaar waarmee u de Ilex snel en gemakkelijk terug kunt snoeien tot de gewenste hoogte en breedte. Wanneer u dit twee maal per jaar doet blijft de Ilex crenata mooi in vorm en blijft het goede vertakkingen houden waaraan  opnieuw prachtige, groene blaadjes groeien. De Ilex crenata houdt niet van teveel water maar kan vochtige grond wel waarderen. Houd de grond daarom, vooral na het aanplanten en het snoeien, goed nat. De wortels halen daar de benodigde voedingsstoffen uit waarmee de groei wordt bevorderd.

Ilex crenata in bloei

De Ilex crenata krijgt kleine, schattige bloemetjes in de maanden mei-juni die na de bloeitijd vervangen worden door zwarte besjes. Vogels zijn hier dol op maar voor andere dieren en mensen kan de inname van de besjes licht giftig zijn. Dit is dus wel iets waar u op moet letten. Verder houdt de Ilex crenata ervan om jaarlijks te worden verwend met een klein beetje organische mest. Strooi dit rondom de plant waardoor de Ilex crenata nog beter zal groeien. Bij de juiste verzorging heeft u jarenlang plezier van de prachtige Japanse hulst, de Nederlandse benaming voor de Ilex crenata.