Een gazon in de tuin staat natuurlijk prachtig, maar zodra het voorjaar aanbreekt is er werk aan de winkel; u zult vaak wel tweemaal per week moet grasmaaien. Dat schiet natuurlijk niet op als je op zoek bent naar een onderhoudsvrije tuin.

Tuin betegelen

Het betegelen van de tuin zorgt uiteraard voor het minste onderhoud. Zorg in dat geval voor ruim voldoende tegels en zorg dat de achtertuin goed opgehoogd wordt met ophoogzand. Mits u zelf zeer handig bent laat u bij voorkeur een hovenier de achtertuin betegelen. Het betegelen vergt namelijk meer kennis -voor een langdurig, succesvol resultaat- dan u misschien vermoedt.

Is een volledig betegelde achtertuin eigenlijk niets voor u, kies dan gedeeltelijk voor een strook grastegels, deze kunt u ook voor de oprit gebruiken, maar voor de inrit zelf gebruikt u gewoon inritbanden - voor extra stevigheid en voor de juiste vorm.

Grastegels zijn betonnen tegels met openingen waar gras doorheen kan groeien. Ook dit gras moet gemaaid worden, maar toch is dit minder intensief maaien dan bij een gazon. Ten eerste wordt de oprit gebruikt en zal er vaak een auto geparkeerd staan, waardoor het gras minder hard zal groeien. Daarnaast is een oprit recht toe recht aan, waardoor maaien in minder dan 10 minuten is gebeurd.

Groen in de betegelde achtertuin

Vind u de betegelde achtertuin iets te steriel, plaats in dat geval enkele ruime plantenbakken. U kunt deze gemakkelijk zelf bouwen met behulp van stapelblokken.

Plaats onderhoudsarme planten in de plantenbakken, die bij voorkeur wintergroen zijn en het hele jaar dus een groenbeleving bieden. Wintergroene planten zijn: siergrassoorten, maar ook struikgewassen zoals bamboe, buxus, of de Rhododendron.

Overige

Wilt u een sierobject of kunstwerk plaatsen in de achtertuin? Maak in dat geval eventueel gebruik van snelbeton voor het verankeren van uw object. Ook palen en masten kunnen overigens op deze wijze verankerd worden.