Is je woonkamer net iets te klein en ben je toe aan extra ruimte, dan is een uitbouw misschien een goede optie voor je. Maar welke opties zijn er precies en hoe pak je dit nou slim en handig aan?

Wat wil je voor type uitbouw

Je hebt meerdere type uitbouwen, je kan bijvoorbeeld een balkon, berging, bijkeuken, garage of veranda laten bouwen. Het is vooral afhankelijk waar je het precies aan het huis wilt bouwen. Wil je het aan de voorkant, zijkant, achterkant of op een tweede verdieping bouwen. De keuze is dus en veel is mogelijk.

Investeer slim

Als je hebt besloten wat je wilt, is het slim om een architect of aannemer te laten kijken naar je plannen. Het is een investering, maar je kan dat beter wel doen als je er weinig of geen verstand van hebt. Zij weten namelijk waar je op moet letten en wat je wel of niet moet overwegen. Ze kunnen je ook helpen met mogelijkheden waar je misschien zelf niet over na hebt gedacht. Ook kunnen zij je helpen als je een kleiner budget hebt, zij hebben vaak veel connecties binnen de sector en kunnen dus soms goedkoper aan producten komen.

Investeer ook tijd in het bedenken hoe je het wilt. Dat je een uitbouw wilt is het makkelijkste stuk, maar hoe wil je het precies hebben? Wil je overal dezelfde materialen gebruiken of wil je juist een groot contrast? Een groot contrast is makkelijker te realiseren dan exacte materialen. Het duurt namelijk veel langer om te zoeken naar precies dezelfde type steen als een afwijkende type hout.

Houd de erfgrenzen in de gaten

Als je begint met bouwen is het ook belangrijk dat je de grenzen in de gaten houd waarbinnen je iets kan doen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je uitbouw half bij je buren in de tuin staat. Het is dus handig om van te voren te weten tot hoever de uitbouw erfgrens is. Deze kan je opvragen en terugzien in het register van je huis.

Mocht je de erfgrens niet terug kunnen vinden of aan willen passen kan je een grensreconstructie doen. Een landmeter gaat dan met piketpaaltjes langs het perceel op, zo kan je precies zien waar de grenzen zijn. De landmeter doet dit aan de hand van de bestaande grens zodat deze later officieel vastgelegd kan worden in het Kadaster. Kosten van een grensreconstructie zijn afhankelijk van de Kadasterdata die er al over het perceel bekend is.

Vraag eventuele vergunningen op tijd aan

Het aanvragen van vergunningen moet op tijd gedaan worden als je buiten de marches wilt bouwen. Een aanbouw mag maximaal 4 meter diep en 5 meter hoog zijn, wil je een grotere aanbouw moet je een vergunning aanvragen. Je mag namelijk niet bouwen zonder toestemming van de gemeente. Bouw je toch kan je een fikse boete oplopen. Super zonde, dat kan je veel beter besteden aan je uitbouw. Je kan van dat geld bijvoorbeeld zonnepanelen laten leggen op het dak van de uitbouw, of een glazen koepel laten maken zodat je meer lichtinval krijgt.