Buxus vervangers als alternatief

We zien het steeds vaker: bruine en kaalgevreten buxushagen. Ook al doet u nog zo uw best, de buxus staat er futloos bij en geeft een triest aanzien aan uw tuin. Behandelen is mogelijk maar dit is duur. De vraag is daarbij of het wel goed aanslaat om de haag weer mooi groen en gezond te krijgen. Hierbij bieden diverse soorten Buxus vervangers uitkomst. Zij zijn resistent tegen de ziektes en de mot waar de buxus veel last van heeft. Wanneer u een soortgelijke vervanger wenst is de Ilex crenata de beste optie. Qua uiterlijk lijken ze veel op de buxus. Fijne, groene blaadjes en goede, opgaande vertakkingen. Maar er zijn nog veel meer soorten die uw buxushaag kunnen vervangen.

Winterharde Buxus vervangers

Wat alle Buxus vervangers gemeen hebben met de buxus is dat ze winterhard zijn. Dat wil zeggen dat, zelfs bij extreme kou, u altijd kunt genieten van een groene haag. Ook zijn ze, net als de buxus, te snoeien in iedere gewenste vorm. Zo kunt u de haag een strak en formeel uiterlijk geven of het juist wat speelser laten door minder vaak te snoeien. Een van de meest populaire alternatieven, is de Ilex crenata. Ook wel bekend als de Japanse hulst. Deze compact groeiende haagplant heeft veel weg van de Buxus, met als enige verschil dat deze niet vatbaar is voor de buxusmot, -rups of andere Buxus ziekte. Ook de Euonymus japonicus Green Spire wordt veel gebruikt als buxus vervanger. Deze is vooral als lage haag geschikt en heeft opvallend glanzende bladeren die frisgroen van kleur zijn.

Andere soorten ter vervanging van de Buxus

Behalve diverse type Ilex planten, worden ook de Taxus en Portugese laurier vaak als alternatief aangeplant. Deze zijn net als de Buxus groenblijvend en dus winterhard, maar qua uiterlijk wel afwijkend van de Japanse hulst. Zo is de Taxus een van de populairste conifeersoorten, geeft deze een luxueuze uitstraling en zijn de planten erg makkelijk voor wat betreft type grond en onderhoud. Ook de Portugese laurier is een momenteel zeer populaire haagplant in Nederland, die niet alleen als lage haag wordt gebruikt maar ook als hoge.