Hartje zomer kan het soms onaangenaam warm worden, te warm om nog optimaal te kunnen genieten van je terras wanneer er geen overkapping aanwezig is. Alleen waar kies je voor? Laat je een terrasoverkapping plaatsen, kies je voor een inklapbare XL-size parasol, of wordt het een terrasscherm? In dit artikel kijken we naar de verschillende opties.

Verkoeling tijdens hete dagen

Wanneer je huidige zonnescherm aan vervanging toe is, omdat hij bijvoorbeeld lelijk verweerd is, breekt het moment aan waarop je een andere weg in kunt slaan. Want kies je wel automatisch opnieuw voor een zelfde zonnescherm? Tuinen die uit de wind liggen en volop zon kennen, zoals een tuin op het zuiden, worden al snel kokend heet tijdens zomerse dagen. Er moet een zonnescherm aanwezig zijn om überhaupt langer dan 5 minuten in de tuin te kunnen zitten. Welk zonnescherm heeft jouw voorkeur?

Terrasschermen

Een van de meest gekozen opties om het terras van de nodige schaduw te voorzien zijn terrasschermen. Het terrasscherm is namelijk een mooi modern zonnescherm. Hij is verkrijgbaar in vele modieuze kleurschakeringen en is of elektrisch of handmatig bedienbaar. Daarnaast is een terrasscherm zeer betaalbaar. Een terrasscherm kan volledig horizontaal uitschuifbaar zijn, maar kan ook schuin aflopend zijn - optioneel naar keuze.

Terrasschermen blijven langdurig mooi, doordat zij niet aan vele weersomstandigheden worden blootgesteld. Bij zonnig weer schuif je hem al dan niet volledig uit, om hem later op de dag weer in te rollen (handmatig of elektrisch). Eenmaal opgerold bevindt het terrasscherm zich in een behuizing, waardoor weersomstandigheden geen vat meer hebben op het terrasscherm.

Terrasoverkapping

Een terrasoverkapping betekent een forse investering. Voordeel is natuurlijk wel dat je zomer én winter kunt genieten van je tuin. Via een terrasoverkapping wordt er als het ware een tuinkamer gecreëerd. Het is geen serre, maar een volledige ombouw met uitschuifbare glazen puien. Aan de bovenzijde is tevens een elektrisch bedienbaar terrasscherm als zonwering. Al met al een heel bouwwerk aan je woning, wat veel meer is dan alleen een zonnescherm.

Uitklapbare XL-parasol

Tot slot is er de XL-parasol. Deze parasol kent geheel opengedraaid een diameter van zo'n 2,5 meter. Hij kent openingen voor het doorlaten van de wind, waardoor wind minder vat heeft op deze parasol. Het voordeel van de XL-parasol is de prijs; het is een low-budget oplossing voor je terras. Helaas bestaan er wel enkele belangrijke nadelen. 

Dergelijke parasols nemen nogal wat ruimte in beslag door de grote voet waarop hij staat. Je verplaatst 'm dus niet zomaar even. Daarnaast is hij erg gevoelig voor weersomstandigheden en verouderd hij veel sneller dan een terrasscherm bijvoorbeeld. Ook biedt hij slechts een fractie van de schaduw die je hebt van een volledig zonnescherm, je zult dus telkens even anders moeten gaan zitten (met het mogelijke gezelschap) om in de schaduw te kunnen zitten. Dergelijk zonnescherm koop je eigenlijk alleen als je weinig op het terras zit en verder niet echt wilt investeren in iets moois en duurzaams.