Tegenwoordig kiezen we steeds vaker voor een vlonder in de tuin. Vlonders bieden een extra luxe beleving en kunnen in vele vormen geplaatst worden. Tuinkamers en uitbouwen kennen ook meestal een vlonder. Het vlonder zorgt voor een diepteverschil en is zeer gemakkelijk te reinigen. Wel is het van belang dat vlonders uit de juiste type planken bestaan, zodat je geen omkijken hebt naar onderhoud en je geen zorgen hoeft te maken over houtrot en dergelijke. Met de opkomst van composiet planken wordt onderhoud en vergankelijkheid compleet ondervangen. Van een composiet vlonder heb je tientallen jaren veel plezier. In dit artikel nemen we de belangrijkste voordelen van composiet met je door.

Waarom zijn composiet vlonders zo populair?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst eens kijken naar wat composiet nu precies is. Composiet vlonderplanken bestaan voor ongeveer 60% uit duurzaam verkregen houtvezels en voor 40% uit gerecyclede kunststoffen. Composiet wordt daarom als een duurzaam product gezien. Niet alleen omdat het duurzaam wordt verkregen, maar ook omdat het duurzaam is in levensduur. Eenmaal een composiet vlonder gelegd, blijft deze tientallen jaren mooi, dit komt door de menging met kunststof.

Hout en kunststof, een sterke combinatie

Composiet vlonderplanken trekken niet krom, zijn weerbestendig, behouden hun kleur en worden dus niet dof, voelen zacht en splintervrij aan de voeten en kennen een zeer lange levensduur. Deze geweldige voordelen ten opzichte van volledig houten planken maakt het product ongekend populair. Ook composiet planken kennen onderling verschillende kwaliteitsklasse. Zo is de keuze bij WoodComposiet bijvoorbeeld een keuze voor een A-klasse kwaliteit, maar er zijn ook lagere kwaliteitsklassen beschikbaar: e.e.a. hangt af van jouw budget en verwachtingen.

Welk type composiet kies ik?

Vlonderplanken zijn ofwel hol van binnen, of massief. Holle vlonderplanken vormen de budget variant op de massieve vlonderplank. Wil jij dus niet teveel uitgeven aan vlonderplanken, dan kun je kiezen voor holle vlonderplanken. Houd wel in je achterhoofd dat beide varianten een duidelijk kwaliteitsverschil en levensduur kennen. Holle vlonderplanken kunnen namelijk (onder extreme weersomstandigheden) wel degelijk gaan scheuren of kromtrekken. Daarnaast zijn holle vlonderplanken minder te belasten met gewicht dan massieve vlonderplanken. Zie je dergelijke risico's absoluut niet zitten, dan kies je voor massieve vlonderplanken.

Grote keuze uit vlonderplanken

Vlonderplanken zijn in verschillende breedtes en kleurtinten verkrijgbaar. Doordat vlonderplanken ook nog eens kleurecht blijven, en dus niet mat, dof en uitgebleekt raken door zon, regen en wind, blijft de kleur waarvoor je kiest ook daadwerkelijk intact: en dat jarenlang. Vlonders van hardhout of vurenhout raken op den duur verweerd. Om dit proces een halt toe te roepen zul je een vlonder jaarlijks moeten onderhouden met beits. Zo niet bij composiet vlonderplanken, deze blijven oneindig lang mooi en vergen niet meer onderhoud dan wat schoonmaakwerk.

Populaire kleuren

De meest gekozen kleuren van dit moment zijn zowel antraciet als vaal grijs (sloophout tint). Beiden passen werkelijk overal bij en vormen een absolute trend, zowel binnenshuis als buitenshuis. Daarbij kan er ook gekozen worden voor verschillende type kleurschakeringen in de plank. De keuze voor kleur en kleurschakering is hierdoor zeer riant.