Meer ruimte in de tuin creëren, hoe doe je dat? Om verscheidene redenen kan het zijn dat je meer ruimte in de tuin wilt creëren, want een natuurlijke tuin mag heel mooi zijn; hij ontneemt ook ruimte voor andere zaken. Vooral ouders met jonge kinderen zijn er vaak bij gebaat om de tuin zo optimaal mogelijk te benutten. Iets wat nu eenmaal moeilijk gaat indien er een gazon ligt, enkele staptegels en een border. Dergelijke tuinen zijn zeer fraai en natuurlijk, maar zijn echte ruimtevreters. In dit artikel laten we je zien hoe je een fijne achtertuin krijgt met zoveel mogelijk bewegingsruimte.

Buitenruimte optimaal benutten

Groen is mooi en noodzakelijk voor een betere leefomgeving, maar kan ook teveel ruimte in beslag nemen in de achtertuin. Hoe zorg jij voor groen en tóch voor meer ruimte? Grote struiken nemen soms heel wat ruimte in beslag, wat pas opvalt zodra zij geruimd zijn. Sommige dijen al snel 2 meter uit en dat is zonde van de ruimte in de vaak kleine achtertuinen. Wil je een plan van aanpak maken om meer ruimte te creëren in je tuin, lees dan onze tips.

Tip 1 - Wat blijft, wat gaat?

Wat blijft en wat verdwijnt? Probeer je tuin in gedachten te visualiseren zónder planten, hoeveel vierkante meter heb je dan eigenlijk beschikbaar? Het tuinoppervlak is soms groter dan gedacht. Wanneer jij je tuin voornamelijk omzet in tegels ontstaat er vanzelf veel meer ruimte natuurlijk, maar een geheel betegelde achtertuin: dat willen we ook weer niet.

  • Werk daarom met grote plantenbakken op wieltjes. Je verplaatst ze zodra gewenst gewoon op een andere positie in de tuin.
  • Meer groenbeleving creëren in een betegelde achtertuin? Kies voor een mooie klimop.

Tip 2 - Schutting kiezen

Lang niet alle tuinen zijn gescheiden van elkaar d.m.v. een schutting. Soms tref je prachtige coniferen hagen als scheiding. Natuurlijk is dit de mooiste keuze, maar wel een die je al snel een halve meter tuin minimaal kost - over de hele lengte. We willen niemand aanraden om een dergelijke haag te verwijderen, maar wanneer je écht ruimte wilt besparen vormt een haag helaas een echte ruimtevreter.

Tip 3 - Tuin opsplitsen

Meestal kiezen we voor een betegelde achtertuin wanneer we kleine kinderen hebben. Er zijn zoveel speelattributen die er inmiddels bij horen, zoals een trampoline, een opzetzwembad, een zandbak en niet te vergeten nieuwe populaire items als de buzzy skelter. Daar is natuurlijk wel ruimte voor nodig! Door te kiezen voor een overkapping in de tuin creëer je een eigen plek voor een zithoek: alle terrein daarbuiten is voor de kinderen.

Tip 4 - De juiste tuinmeubelen

Tuinmeubelen voor het hele gezin, zonder dat de halve tuin in beslag genomen wordt: het bestaat. Kies eens voor een picknicktafel, met 1 of 2 banken. Deze levert direct ruimtebesparing op en je kinderen vinden het hartstikke gezellig. Wil je daarnaast nog een gezellig plekje in de tuin creëren, kies dan voor een smalle tuinbank waar kussens op te plaatsen zijn. Hij neemt nauwelijks ruimte in beslag en is hartstikke praktisch.

Door de tuin te simplificeren bespaar je ontzettend veel ruimte. Ruimte die het hele gezin profijt oplevert!