Met het najaar in aantocht realiseren we ons dat we iets met de tuin moeten. Welke spullen kunnen zomer en winter buiten blijven staan en welke niet? En zijn er nog meer aandachtspunten wat vraagt om onze aandacht? Het is verstandig om de tuin winterklaar te maken. Doe je dit niet dan verkort je de levensduur van diverse tuinelementen. In dit artikel kijken we hoe je de tuin het beste winterklaar kunt maken.

Materialen opbergen

Lang niet alle tuinbenodigdheden hoef je op te bergen, maar van sommige verleng je de levensduur door het wel te doen. Zo kun je het beste sierpotten van aardewerk binnenshuis halen, bij kunststof is dit niet nodig. Is jouw tuin schaduwrijk gelegen? Haal dan bloempotten en overige tuinaccessoires naar binnen. Schaduwrijke tuinen zorgen voor veel mos en alg begroeiing. Is er een buitenkraan aanwezig in jouw tuin? Bind deze dan af met noppenplastic zodat de kraan niet bevroren kan raken tijdens vorst. Dit geldt natuurlijk ook voor andere waterleidingen, zoals rond de schuur bijvoorbeeld.

Tuinmeubelen binnenhalen?

In vrijwel de meeste gevallen doe je er verstandig aan je tuinmeubelen binnen op te bergen. Wie kunststof tuinmeubelen toch buiten laat staan kan na 1 seizoen de indruk krijgen dat er niets aan de hand is met de meubelen na een winterse periode. Laat je deze tuinmeubelen echter jaren achter elkaar altijd buiten staan, dan zul je zien dat er scheuren kunnen ontstaan in het verhard geraakte kunststof.

Houten tuinmeubelen, zoals stoelen en tafels kun eigenlijk alleen buiten laten staan indien deze van hardhout gemaakt zijn. Overige houtsoorten kun je beter niet buiten laten staan tijdens de winter. De kans op houtrot (op termijn) is dan immens groot. Een houten tuintafel hoeft binnenshuis niet veel ruimte in beslag te nemen: draai de poten er af en je bent er. Houten tuinstoelen zijn meestal op te stapelen.

Tuinplanten winterklaar maken

Wie vaste planten en struiken in de tuin heeft staan kan in het najaar snoeien, maar let op: raadpleeg een goede snoeikalender voordat je aan de slag gaat. Verkeerd snoeiwerk kan veel schade aan de plant opleveren en er voor zorgen dat hij niet meer mooi uitloopt of bloemen krijgt in het voorjaar (zoals de Rhododendron).

Gazon verzorging

Wie een gazon heeft hoeft na oktober eigenlijk geen gras meer te maaien. Gras groeit nu vrijwel niet meer. Liggen er veel bladeren op het gazon? Verwijder deze dan, want de grasmat kan veel schade oplopen wanneer deze geheel bedekt is met vallend blad wat blijft liggen. In het voorjaar kijk je dan tegen een half kale grasmat aan.

Bomen kappen of drastisch snoeien?

Wie grote bomen in de tuin heeft en deze wil kappen of drastisch wil snoeien, dient altijd even bij de gemeente te informeren of dit is toegestaan. Is er geen kapvergunning nodig? Houd in dat geval rekening met het broedseizoen van vogels, wat van mei tot en met oktober loopt.