Wie de trotse bezitter is van een mooi gazon in de tuin kent ook de nadelen hiervan. Ja, een echt gazon oogt heerlijk natuurlijk. Het gras geurt lekker, vooral wanneer het pas gemaaid is. Maar er bestaan ook nogal wat nadelen rond een gazon. Het onderhoud betekent werk aan de winkel. In de zomer zul je minimaal een keer per week moeten grasmaaien, bij voorkeur zelfs tweemaal per week. Je kunt het grasmaaien natuurlijk uitbesteden aan een robotmaaier, maar in de praktijk blijkt deze niet altijd even nauwkeurig te werk te gaan. Om nog maar niet te spreken over een nat en koud najaar. Je gazon heeft er onder te lijden en gaat soms zienderogen achteruit. Er treedt blubbervorming op wanneer de grasmat te zompig wordt.

Kunstgras, of een echt gazon?

Een echt gazon is echt heel mooi, maar bepaald niet onderhoudsvrij al met al. Kunstgras kan de oplossing betekenen. Wie eenmaal de knoop heeft doorgehakt en heeft gekozen voor de aanleg van kunstgras staat voor een volgende uitdaging: leg ik het zelf of láát ik het doen? In dit artikel kijken we naar de aanleg van kunstgras. Wat is de handigste keuze?

Modern kunstgras oogt natuurlijk

Niemand ziet graag een kunstgras gazon wat er plasticachtig bij ligt. Gelukkig behoort dergelijk kunstgras tot de verleden tijd. Modern kunstgras is in vele variaties verkrijgbaar, zo ook in zeer natuurlijk ogend gras.

Heb je kinderen? Kunstgras is dé oplossing

Wie kinderen heeft weet dat een echt gazon hier ontzettend onder te lijden kan hebben. De grasmat wordt vertrapt en eindigt op bepaalde plekken in een modderpoel, vooral in het najaar en in de winter. Niet alleen heeft het gras eronder te lijden, ook jouw vloer zit continu onder de blubbersporen, evenals de kleding van je kinderen. Niet iets om erg vrolijk van te worden, het betekent weer extra werk. De oplossing ligt binnen handbereik: in dat geval is een kunstgras mat ideaal. Je kinderen kunnen lekker ravotten, zonder dat er een kale grasmat ontstaat. 

Kunstgras zelf leggen, of toch maar uitbesteden? 

Het leggen van kunstgras is vakmanschap, verkijk je daar niet op. Om zelf kunstgras te leggen over een flink tuinoppervlak kun je het beste hulp inschakelen van vrienden of kennissen die over de nodige kluservaring beschikken. Het gevaar zit 'm in een niet egale aanleg, waardoor het kunstgras nare hobbels kan gaan vertonen en verzakkingen. Daarom is kunstgras laten leggen een veiligere keuze. Ja, het kost meer. Ga uit van minimaal € 10 tot € 15 per vierkante meter extra, maar dan hoef je tenminste niet bang te zijn dat het kunstgras er minder strak bij komt te liggen.

De som voor de extra kosten is natuurlijk snel gemaakt. Wie een oppervlak van 20 m2 laat leggen is minimaal € 200 extra kwijt aan het laten leggen. Deze investering is het echter dubbel en dwars waard, want een slecht gelegde kunstgrasmat is zonde van het geld. Neem dus goed in overweging of je het risico wilt nemen of niet.