Een serre is een mooie uitbouw die doorgetrokken wordt vanuit de bestaande woning. Dit in tegenstelling tot een tuinkamer bijvoorbeeld, die aan de bestaande buitenmuur gebouwd wordt. De serre kun je van alle hedendaagse gemak voorzien. In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden om serre en woning mooi bij elkaar te betrekken. En hoe zorg je voor optimaal comfort? In dit artikel vind je bruikbare tips om serre en woning een geheel te laten worden.

Serre bij de woning betrekken

De serre komt meestal op een positie waar zich al een grotere raampartij bevindt. De bestaande raampartij wordt uitgebroken, zodat de uitbouw netjes geplaatst kan worden. Om een geheel te creëren laat je de vloer doorlopen vanuit de woonkamer naar de serre, zo oogt de woning veel ruimtelijker. Veel mensen kiezen ervoor om de eettafel in de serre te plaatsen, zo kun je altijd tijdens het eten genieten van je tuin. In de zomer willen de meeste mensen buiten kunnen eten op het eigen terras. Vanuit de serre kun je dit gevoel natuurlijk goed creëren door een glazen schuifdeur te plaatsen. Een glazen schuifdeur voor overkapping is namelijk een van de populairste keuzes momenteel. De meeste serres bestaan vrijwel geheel uit glaspuien, dan is de schuifdeur niet alleen een mooie oplossing, maar ook een praktische keuze. Je kunt 'm namelijk zeer ver openen. Om insecten te weren plaats je een, eveneens inschuifbaar, hor - zo is dat probleem ook stijlvol en handig opgelost.

Serre en woning in dezelfde stijl

Een moderne serre past natuurlijk goed bij een eigentijdse woning. Bij oudere woningen kan een serre echter ook prima passen, mits er rekening wordt gehouden met de bouwstijl. Zo kun je bijvoorbeeld een mooie serre laten bouwen van een hardhouten constructie, wat een landelijke uitstraling heeft. Voor het dak van de serre wordt meestal voor veiligheidsglas of kunststof platen gekozen. Zo wordt het een fijne lichte plek. Schijnt het zonnetje in de winter, dan zit je er ook nog eens heerlijk warm achter en onder het glas.

Serre zelf bouwen, of laten doen?

Wie handig is kan overwegen de serre zelf te bouwen. In het geval van zelfbouw wordt er meestal gekozen voor een constructie van hardhout of vurenhout, wat gemakkelijker te bewerken valt dan aluminium. Ook worden er bij speciaalzaken kant en klare modellen verkocht, zodat het bouwen plaatsvindt aan de hand van een bouwplan. Natuurlijk zul je wel eerst de ondergrond moeten egaliseren tot het niveau van de woning. Wil je het liever uitbesteden, dan kun je de klus uitbesteden aan zowel een aannemer indien je zelf de materialen koopt, of je laat de speciaalzaak komen die de serre echt geheel op maat maakt. Het is aan te raden om de kosten eens op een rijtje te zetten en de mogelijkheden voordat je een besluit neemt.