Om een evenwichtige keuze te maken voor de aanschaf van nieuwe tuinmeubelen is het verstandig je allereerst te oriënteren op welk type materiaal en stijl echt bij jou past. De keuze uit materialen is tegenwoordig steeds groter geworden; er valt dus echt iets te kiezen. Om je te helpen bij je keuze lees je hier de kenmerken van de verschillende materialen. Wat past bij jouw situatie? Je leest het hier.

Tuinmeubelen kopen? Kies het juiste materiaal

Tuinmeubelen zijn verkrijgbaar in vele uiteenlopende materialen. Van hardhout tot aluminium en van wicker tot beton. Waar kies je voor? Welke eigenschappen brengen deze materialen met zich mee en welke specifieke uitstraling past bij bepaalde tuinmeubelen? Wil je tuinmeubelen kopen, dan is het doornemen van producteigenschappen het halve werk. Je wilt immers niet om de paar jaar een ander tuinset kopen, of ongemak in gebruik ervaren. Laten we daarom snel de meest voorkomende mogelijkheden met je doornemen. 

Wicker tuinmeubelen | Kunststof

Je hebt vast wel eens van wicker gehoord; een kunststof die zeer goed weerbestendig is. Wicker is zachter dan andere kunststoffen, iets flexibeler en kan goed zomer en winter buiten blijven staan. Wicker tuinmeubelen worden vrijwel altijd als 'gevlochten' tuinmeubelen verkocht, zoals loungesets en overige tuinmeubelen.

Voordelen wicker: lange levensduur, kan buiten blijven staan, goed weersbestendig.
Nadelen: deze zijn er praktisch niet, maar ten opzichte van aluminium zijn deze tuinmeubelen een stuk zwaarder. Ook zijn ze meestal duurder in aanschaf.
Uitstraling: wicker tuinmeubelen kennen een rustieke, luxe uitstraling en lijken op gevlochten rieten meubelen.

Aluminium tuinmeubelen

Aluminium tuinmeubelen zijn bijzonder populair; ze zijn modern, gemakkelijk verplaatsbaar en verkrijgbaar in zeer veel stijlen. Ook deze tuinmeubelen kunnen in principe het hele jaar buiten staan. 

Voordelen aluminium: het materiaal is licht van gewicht en dus gemakkelijk verplaatsbaar. Kan buiten blijven staan. 
Nadelen: kan gemakkelijk door de tuin waaien bij een storm. Kent een harde zit zonder kussens.
Uitstraling: van modern tot landelijk, alles is mogelijk!

Hardhouten tuinmeubelen

Hardhouten tuinmeubelen kennen een duurzame uitstraling en mits goed onderhouden gaan zij jarenlang mee. Als het even kan berg je deze meubelen buiten het seizoen binnenshuis op (of in de schuur) - zo krijgt mos en weersomstandigheden geen vat op jouw hardhouten meubelen. 

Voordelen hardhout: lange levensduur bij goed onderhoud, kies als het kan voor Douglas hout, deze kent de langste levensduur. Daarnaast is hardhout een duurzaam product. 
Nadelen: hardhouten tuinmeubelen zijn niet onderhoudsvrij. Jaarlijks beitsen is aan te raden. Daarnaast zijn dit erg harde meubelen die echt om kussens vragen.
Uitstraling:
hardhouten tuinmeubelen zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en kennen een landelijke, rustieke uitstraling, of juist modern.

Tot slot

Overige materialen, zoals betonnen tuinmeubelen zijn minder vaak voorkomend. Kiest men voor beton, dan gaat het meestal om een tuinbank. Beton heeft weinig onderhoud nodig en kent een zeer lange levensduur, maar is lastig verplaatsbaar. Let dus goed op je persoonlijke vereisten voordat je tuinmeubelen aanschaft!