Mensen die gaan tuinieren krijgen in nagenoeg alle gevallen op een zeker ogenblik wel eens met ongedierte te maken. Dit kan werkelijk van alles zijn. Het kan hierbij dan ook niet alleen gaan om mieren en wespen, maar ook om bijvoorbeeld slakken en luizen. In het verleden werd er voor ongediertebestrijding doorgaans automatisch gekeken in de richting van gif. Dat is efficiënt, maar tegelijkertijd bezwaarlijk gunstig te noemen voor het milieu. Omwille van deze reden wordt er vandaag de dag (terecht) gekeken in de richting van betere alternatieven. Deze alternatieven zijn niet alleen veel beter voor het milieu, daarnaast doe je er ook bijvoorbeeld de bij een groot plezier mee. Ben jij ook benieuwd naar welke oplossingen er allemaal bestaan voor het bestrijden van ongedierte in je tuin? Lees dan vooral snel verder! 

Kies voor een aangepaste bestrijdingsmethode 

De grootste fout die veel mensen maken op vlak van ongedierte bestrijden heeft betrekking tot het feit dat ze geen gebruik gaan maken van een aangepaste bestrijdingsmethode afhankelijk van het ongedierte in kwestie. Wespen vereisen bijvoorbeeld een andere aanpak dan slakken om maar een voorbeeld te noemen. Bij wespen bestrijden moet je er overigens rekening mee houden dat het doodslaan van een wesp er voor zorgt dat er een soort van gif uit de angel wordt losgelaten. De geur van dit gif wordt opgepikt door andere wespen uit de omgeving waardoor zij agressiever gaan worden. Sla wespen dus bij voorkeur niet dood, maar maak bijvoorbeeld gebruik van een elektrische raket. 

 

Mieren, een hardnekkige vorm van ongedierte 

Misschien wel de meest hardnekkige vorm van ongedierte zijn mieren. De diertjes zijn super klein, komen doorgaans in enorme aantallen voor en kunnen het leven in jouw tuin (en in huis) aardig verzieken. Bovendien wordt al snel duidelijk dat dit behoorlijk taaie klanten zijn. Mieren kan je immers niet zomaar op één, twee, drie uit je tuin bannen. Enkele tips waar je voor dit ongedierte rekening mee kan houden zijn de volgende:

  • Mieren hebben een absolute hekel aan stuivers
  • Zeepsop in de gang van het mierenspoor doen kan wonderen doen
  • Lavendel en majoraan kunnen het risico op mieren in je tuin verkleinen
  • Mieren in huis kan je voorkomen door goed alle openingen af te kitten

Het is dus in de praktijk zeker mogelijk om mieren te bestrijden, alleen dien je daarvoor wel gebruik te maken van bepaalde, specifieke bestrijdingsmethodes. Dit geldt eigenlijk ook voor het meeste andere ongedierte waarmee je kan worden geconfronteerd.

Mollen vangen

 

Wat wanneer je te maken hebt met mollen in je tuin? 

Last but not least is het zo dat ook mollen nooit welkome gasten zijn in je tuin, in tegendeel. De gangen die door mollen worden gegraven zorgen er namelijk in de praktijk voor dat er niet alleen verzakkingen in de bestrating kunnen optreden, daarnaast kunnen zelfs de planten omgewoeld worden. Het is dan ook niet nodig om te zeggen dat mollen er in de praktijk zomaar in een handomdraai voor kunnen zorgen dat er behoorlijk wat schade kan ontstaan. 

Mollen verjagen kan gelukkig op verschillende manieren zonder dat de diertjes daarvoor dood hoeven te worden gedaan. Zo kan je bijvoorbeeld Kiezerskroon plaatsen of is is het mogelijk om plastic flessen in de molshopen te stoppen. Mollen zijn zeer gevoelig voor geluid. De wind die door de plastic flessen raast (waarvan de bodem dus is verwijderd) kan er zomaar voor zorgen dat mollen het niet langer zo fijn vinden in jouw tuin.