Een tuinhuisje is altijd handig in een onderhoudsvrije tuin
Tuinontwerp

Een tuinhuisje voor de onderhoudsvrije tuin

We hebben al verschillende opties gegeven voor een onderhoudsvrije tuin. Kunstgras, tegels, hardhout en planten die minder onderhoud vragen. Maar behalve dat het prettig is als een tuin onderhoudsvrij of onderhoudsarm is, moet diezelfde tuin natuurlijke ook een sfeervolle uitstraling hebben en praktisch zijn in het gebruik. Dit betekent dat je er een aantal onderdelen graag in terug zou willen zien.

Een sfeervolle en functionele tuin

Een belangrijk item voor de tuin is het tuinhuisje. Waar laat je anders het tuingereedschap, de kussens van het loungeset, de BBQ, de extra klapstoeltjes of eventueel de fietsen? Een tuinhuisje is een ideale plek om alles in op te bergen wat met de tuin te maken heeft. Daarbij zorgt een plek waar je alles op kunt bergen voor een opgeruimde tuin en dat zit ook een heel stuk relaxter.

Waar gebruik je het tuinhuis voor

Tuinhuisjes kun je op verschillende manieren gebruiken en er zijn ook talloze verschillende soorten tuinhuisjes. Voor welk model je kiest, hangt een beetje van het doel af. Is het alleen een soort schuurtje of moet het ook een speelhuisje zijn? Het kan natuurlijk ook zijn dat het tuinhuis ook een kleine werkplaats is of een atelier. Er zijn zelfs mensen die van een tuinhuis een hobbyplek, een werk- of studeerkamer of een gastenverblijf hebben gemaakt. Sommige tuinhuisjes lenen zich ook uitstekend om een loungeplek te creëren.

Tuinhuisjes in alle soorten en maten

Tuinhuisjes zijn er in allerlei soorten, afmetingen en van verschillende materialen. Wat de afmeting betreft, hier speelt het doel van het tuinhuisje een grote rol maar natuurlijk ook de beschikbare ruimte in de tuin. Maak eerst een plattegrond om te kijken hoeveel plek je daadwerkelijk hebt. Voor sommige grote tuinhuisjes is ook eventueel een vergunning nodig.

Welk materiaal vraagt het minste onderhoud

De meeste tuinhuisjes worden van hout gemaakt, hout wat speciaal bewerkt is om ons klimaat te weerstaan. Toch moeten deze tuinhuisjes vaak jaarlijks in de beits of verf gezet worden om hun mooie uitstraling te behouden. Ook de metalen tuinhuisjes ga je steeds meer zien. Deze zijn gemaakt van staal of van aluminium. Verzinkt staal gaat behoorlijk wat jaren mee, dus deze tuinhuisjes vragen weinig onderhoud. Metalen tuinhuisjes kun je ook verven, een geverfd tuinhuisje moet je natuurlijk wel regelmatig bijhouden. Dan zijn er nog de kunststof tuinhuisjes. Je bouwt deze tuinhuisjes snel en makkelijk op en ze blijven er jarenlang als nieuw uit zien. Ideaal voor een onderhoudsvrije tuin.

Voor alle weersomstandigheden

Ten slotte kun je ook nog kiezen voor een stenen tuinhuis, soms in combinatie met hout. Een stenen tuinhuis is geschikt voor alle weersomstandigheden, denk maar aan het sprookje met de drie biggetjes. De boze wolf kreeg dit huisje met geen mogelijkheid omgeblazen. Ook dit tuinhuis kun je zo luxe maken als dat je zelf wilt. Eventueel met de aanleg van elektriciteit en/of een fundering. Je kunt het zelf opbouwen of door een professional. Of je laat het prefab aanleveren. Wat betreft het onderhoud is een stenen tuinhuis natuurlijk ideaal, het verkleurt niet en het isoleert beter. Wel heb je meestal een bouwvergunning nodig en het vraagt wat meer inzicht en kennis om een stenen tuinhuis te bouwen.