Verhoogde bloembakken in een onderhoudsvrije tuin
Tuinontwerp

Verhoogde bloembakken (voor onderhoudsvrije tuin)

Verhoogde bloembakken
Lekker in de tuin zitten met een spannend boek of een goed glas wijn vinden de meeste mensen erg prettig. Toch zit je minder rustig als je ziet dat de tuin eigenlijk onderhoud nodig heeft. Zeker in de warmere maanden komt dat nog weleens voor en eigenlijk willen we juist in deze periode op ons gemak van de tuin genieten.

Tuinieren voor senioren

Tuinonderhoud kan lichamelijk soms best pittig zijn en zeker bij oudere mensen valt dit vaak zwaar. Daarom is het belangrijk dat senioren een onderhoudsarme tuin hebben om het werk in de tuin tot een minimum te beperken. Zorg er ook voor dat het werk wat wel gedaan moet worden op een zo makkelijk mogelijk manier gedaan kan worden. De inrichting van een tuin is erg belangrijk als het gaat om zo weinig mogelijk arbeid in te tuin te moeten verrichten.

Een onderhoudsarme tuin

De basis van de tuin is hierbij belangrijk. Kies voor een onderhoudsarme ondergrond, zoals keramische tegels of een betontegel. Deze zijn redelijk onderhoudsarm wat enorm scheelt in het wekelijks onderhoud. Mossen, algen en zouten hebben minder invloed op deze tegels dus dat scheelt weer in het onderhoud. Nog mooier is het natuurlijk als je de tegels kunt voegen, dan komt er ook geen onkruid meer tussen de tegels door.

Ga voor kunstgras

Gooi niet de hele tuin vol met tegels. De tegels houden de warmte vast en het wordt dan snel te warm in de tuin. Daarbij kan het regenwater niet goed afgevoerd worden. Zorg voor plekken waar geen tegels zijn, zoals grind, gras of bloembakken. Kies bij grind voor een goede ondergrond wat het onkruid tegenhoudt. Ook gras geeft natuurlijk veel werk, maar niet als je voor kunstgras kiest. Kunstgras hoef je namelijk niet te maaien, te sproeien, te knippen of te bemesten. Het blijft altijd mooi onder alle weersomstandigheden en het brengt ook wat kleur in de tuin. Kunstgras heeft zoveel voordelen ten opzichte van echt gras, dat het zeker een aanrader is. Niet alleen voor oudere mensen maar ook voor de jongere generatie die een onderhoudsarme tuin willen.

Verhoogde bloembakken

Bloembakken brengen natuurlijk ook kleur in de tuin, maar vragen ook om onderhoud. De planten die in deze bakken staan moeten wel bijgehouden worden. Kies daarom voor verhoogde bloembakken. Deze bloembakken zijn niet alleen makkelijker om mee te werken, maar de verhoogde bloembakken geven de tuin ook nog eens een speels effect. Voor ouderen is het belangrijk dat ze niet iedere keer op hun knieën moeten om de bloembakken bij te houden. Met bakken op de juiste hoogte kunnen ze dit gewoon vanaf een krukje of een stoel doen. Als de bloembak een brede rand heeft, kunnen ze vaak ook op de rand van de bloembak zitten terwijl ze het onkruid verwijderen.

Hoe kom je aan verhoogde bloembakken

Verhoogde bloembakken kun je kant en klaar kopen en je kunt ze maken van opgestapelde stenen. Als je voor de laatste optie kiest, kun je zelf bepalen hoe groot en hoe hoog de bloembak moet worden. Wordt het een erg hoge bak dan is het verstandig om de verhoogde bloembak eerst voor de helft te vullen met goedkoop straatzand. De bovenste helft van de bloembak kun je dan verder opvullen met bemeste tuinaarde of potgrond.

Genieten in de tuin

Door de tuin zo in te richten dat alles is ingesteld op gemak, ziet men er vaak ook minder tegenop om de tuinwerkzaamheden te doen. Maar de belangrijkste reden is natuurlijk dat er meer tijd overblijft om lekker van de tuin te genieten.