Het idee van een onderhoudsvrije tuin strekt zich uit van de tuinvloer tot schuttingen en alles daar tussen in. Wie weinig tuinonderhoud wenst kan daarom het beste de tuin indelen met producten die werkelijk weinig onderhoud vergen en die een lange levensduur bezitten. Want het is natuurlijk niet de bedoeling om iedere 5 jaar een andere schutting te plaatsen, nieuw tuinmeubilair te moeten aanschaffen of andere tuintegels te moeten leggen in een verzakte tuin. Het is daarom zaak te kiezen voor zeer weersbestendige materialen. In dit artikelen kijken we naar het beste materiaal voor een schutting.

Schuttingen van uiteenlopende materialen

De gemiddelde schutting in de Nederlandse achtertuin bestaat uit hout, zoals grenen hout, bamboe, vurenhout, douglas hout en soms hardhout. Wat deze houtsoorten met elkaar gemeen hebben is dat zij onderhoud nodig hebben. Wil je een fraaie schutting behouden, dan zul je hem moeten beitsen of oliën; iets wat bewerkelijk kan zijn. Daarnaast wil je dat je schutting niet bevangen raakt door algengroei; iets wat zich vaak voordoet bij schuttingen die op koele, vochtige, schaduwrijke plekken staan. Om al deze ongemakken tegen te gaan bij de keuze voor een houten schutting, vormt de composieten schutting dé oplossing.

Wat is een composieten schutting?

Composiet is een product wat voor 50% bestaat uit kunststof en voor de andere 50% bestaat uit houtvezels. Via een specifiek proces worden deze 2 producten verenigd en levert het een zeer natuurlijk eindproduct op. Composiet kent de kracht van kunststof en de houtlook van hout. Doordat composiet daadwerkelijk voor de helft uit hout bestaat oogt het zeer natuurgetrouw.

Voordelen van een composiet schutting

Daar waar de gewone houten schutting algengroei kent, vaal wordt en kan kromtrekken of loslaten op specifieke delen, is de composieten schutting een ware verademing. Waarom zou je bij een onderhoudsvrije tuin kiezen voor een composieten schutting?

Ontdek hier de vele voordelen van een composieten schutting

  • Composieten schuttingen rotten niet, raken niet aangetast door vocht en zijn weersbestendig
  • Er is nauwelijks tot geen onderhoud nodig. Zowel beitsen als oliën is niet nodig
  • Insecten en andere parasieten krijgen geen invloed op de composieten schutting
  • Composiet is kleurecht, hierdoor blijft de kleur van de schutting intact
  • Er is een grote keuze uit vele kleurschakeringen en modellen schuttingen
  • Een composieten schutting oogt riant, het is een echte aanwinst voor de tuin
  • Bij aanschaf (van premium kwaliteit) wordt er doorgaans garantie tot 15 jaar gegeven, hoewel de levensduur langer kan zijn

Zijn er ook nadelen te benoemen? 

Ten opzichte van houten schuttingen is de composiet schutting duurder in aanschaf. Je krijgt hier natuurlijk wel een onderhoudsvrije schutting voor terug die niet rot, krom trekt of vaal wordt. 

Tot slot

Wie echt geen omkijken meer wil hebben met betrekking tot de schutting is meestal het beste af met een composieten schutting. Hij is duurzaam en wordt duurzaam geproduceerd, reden te meer om te kiezen voor composiet!