Welke zwenk- of transportwielen kopen voor de tuin? Lees onze tips We staan er misschien niet vaak bij stil, maar zwenk- en transportwielen kom je werkelijk overal tegen. Onder je bureaustoel, onder meubelen, bedden, keukenwerkbanken, containers, winkelwagentjes en ook voor de tuin. Wieltjes zorgen ervoor dat zware objecten gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Zelfs onder een zware plantenbak buiten is het aan te raden wieltjes te plaatsen, zo kun je hem gemakkelijk verplaatsen en behoort tillen tot het verleden. Maar hoe weet je nu of je de juiste transportwielen koopt? Lees onze tips om een goede keuze te kunnen maken.

Transportwielen gebruiken in de tuin

In onze tuinen kunnen we soms zware objecten hebben staan. Denk aan sierbeton, of massief betonnen plantenbakken, maar ook een buitenkeuken of een tuinbank. Eenmaal geplaatst zijn ze nog maar moeilijk verplaatsbaar, iets wat volstrekt onnodig is. Door het plaatsen van transportwieltjes kun je telkens je tuin net even anders inrichten, of haal je gemakkelijk de buitenkeuken uit de schuur.

Welke transportwielen voor de tuin?

In de tuin zul je doorgaans alleen onder zware objecten wieltjes plaatsen. De beste combinatie zijn dan 2 zwenkwielen en aan weerszijden bokwielen - die alleen rechtuit gaan. De wielen dienen uiteraard over vast te zetten remmen te beschikken, zo kun je loodzware plantenbakken netjes parkeren. Let op dat je transportwielen aanschaft die waterproof zijn, zodat er geen roest ontstaat door neerval. Ook let je op de maximale belasting van de wieltjes, zodat zij niet bezwijken onder het gewicht van een grote betonnen plantenbak. Wie een houten moestuin etage heeft doet er ook verstandig aan deze op wieltjes te plaatsen. Zo kun je altijd de beste positie kiezen voor je flexibele moestuin en bij extreme zon en hitte hem eenvoudig verplaatsen naar een schaduwrijke plek.

Transportwielen voor overig gebruik

Om de juiste transportwielen te kopen kijk je allereerst naar het functioneel gebruik: waarvoor worden de wielen gebruikt? Gaat het allereerst om zakelijk gebruik, voor de industrie bijvoorbeeld? Of betreft het privégebruik, en heb je slechts enkele wielen nodig? Zul je actief objecten gaan verplaatsen via de wielen, of verplaats je slechts incidenteel iets? Waarvoor je de wielen ook wilt gaan gebruiken, ga voor jezelf de onderstaande tips langs, zodat je een juiste keuze kunt maken.

Functionaliteit algemeen

Waarvoor dienen de wielen? Wat vervoer je? Moeten de wielen uiterst wendbaar over de vloer glijden, dan kies je voor dunne zwenkwielen. Zwenkwielen aan alle zijdes zorgen voor de beste flexibiliteit. Bokwielen daarentegen kennen slechts één richting en zijn het tegenovergestelde van flexibel. Soms kun je voor een combinatie kiezen van beide type wielen. Daarbij zijn remmen op de wielen ook meestal gewenst, houdt daar rekening mee. Wielen zijn er in alle soorten en maten en kunnen specifiek voor een doeleinde geschikt zijn, denk hierbij aan wielen voor: • apparaten • meubels • zwaarlast, zoals tuinobjecten • afvalcontainerwielen • industrie wielen • transportwielen

Draaglast

Ieder type wiel kent zijn eigen draagkracht en is geschikt voor een specifiek doeleinde, zoals je hierboven hebt kunnen zien. Zorg er dus altijd voor dat je een juiste schatting van het gewicht maakt wat gedragen dient te worden door de wielen. Houd er hierbij rekening dat objecten nog zwaarder kunnen worden door vulling, zoals een container die gevuld is, of een keukenwerkbank gevuld met keukengerei en dergelijke.

Type ondergrond

Heb jij een specifieke vloer, houd er dan rekening mee dat de wielen geen schade aan de vloer kunnen aanbrengen. Let hierop bij de productomschrijving voordat je wielen aanschaft. Want wielen kunnen een serieus spoor achterlaten op je vloer, of bij zware belasting zelfs een ingesleten afdruk nalaten.

Wielgrootte

Worden er grotere afstanden afgelegd met de wielen? Zorg er dan voor dat je kiest voor een grotere diameter van het wiel. Grotere wielen zijn immers gemakkelijker voort te bewegen, zorgen voor minder inspanning en blijven niet snel steken in putjes die genomen moeten worden.

Bevestiging van wielen

Ten slotte let je er op bij aanschaf van wielen of deze wel passen op het meubelstuk of apparaat wat je in gedachte hebt. Ze dienen te monteren te zijn op bijvoorbeeld metaal, of juist op hout of kunststof. Dit is een aandachtspunt om rekening mee te houden. Je ziet, het is van werkelijk belang om zoveel mogelijk aspecten mee te nemen in je beslissing bij de aankoop van wielen.