Voordat het voorjaar begint is het verstandig na te denken over insecten-werende maatregelen. Hoe neem je doeltreffende maatregelen om te voorkomen dat insecten uiteindelijk vrij spel krijgen? Of je veel of weinig last krijgt van (kruipende) insecten hangt mede af van waar jij woont en wat de omstandigheden zijn. De beste oplossing zoek je in het plaatsen van horren. In dit artikel kijken we naar de diverse opties.

Gedurende welke periode heb je insectenoverlast?

In de buurt van water en groen zul je per jaargetijde specifieke overlast kunnen verwachten. Steekmuggen komen nagenoeg (buiten echt koude wintermaanden) bijna het hele jaar voor, hoewel zij tijdens de warme maanden voor de meeste overlast zorgen. Dit geldt ook voor vliegen en wespen. Fruitvliegjes treffen we hoogzomer. Op tientallen meters afstand ruiken zij gistend fruit en komen van heinde en verre op jouw fruitmand af.

Kruipende insecten, zoals spinnen (hooiwagens) zijn vanaf de maand mei weer actief tot ver in het najaar. Andere spinnen, zoals de trechterspin (inderdaad, de grote zwarte spinnen) trekken meestal pas binnenshuis als het weer kouder wordt, dus in het najaar. Zij zijn opzoek naar een warm plekje om te overwinteren, het liefst binnenshuis.

Afhankelijk van hoe jij woont word je geconfronteerd met deze insectenoverlast. Wie een tuin heeft met bomen en schaduw kan rekenen op veel meer insectenoverlast, dan iemand die in een flat woont. Muggen en vliegen, daar hebben we allemaal last van. Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water, probeer dus te voorkomen dat er in jouw buitenruimte (hetzij balkon, hetzij een tuin) stilstaand water ontstaat. Vergeet de plantenbakken hierbij niet.

Insecten weren met horren

Vlieggordijnen ogen hartstikke hip bij je keukendeur, alleen de effectiviteit om insecten te weren is helaas matig te noemen. Kruipende insecten worden hiermee sowieso niet tegengehouden. Vliegende insecten worden ongeveer in de helft van de gevallen tegengehouden. Het is een leuk initiatief, maar helaas niet afdoende om insectenoverlast echt te stoppen. En als je niet oplet loop je het vliegengordijn er nog af ook tijdens het passeren.

Je zult echt maatregelen moeten nemen als het plaatsen van horren. Horren zijn in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Zo zijn er uitschuifbare plissé hordeuren, die ideaal zijn voor schuifpuien en volledig op maat verkrijgbaar zijn. Ook kun je kiezen voor scharnier hordeuren, die je opendraait. Het is maar net waar je zelf de voorkeur aangeeft.

Oplossing voor ieder type raam

Voor kantel- en kiepramen zijn horren op maat verkrijgbaar, zodat ook deze raampartijen van horren zijn te voorzien. Daarnaast zijn er verschillende type horren te plaatsen voor ramen. Zo kun je kiezen voor een oprolbaar hor. Deze zijn ideaal, omdat ze volledig naar boven zijn te rollen, waardoor ze uit het zicht te plaatsen zijn. Rol je ze uit, dan zijn zij aan de onderzijde vast te klikken.

Tot slot is er het voorzethor. Dit losse hor plaats je in en uit het kozijn wanneer je maar wilt.